Sledujte také :  Hosting Onlio, a.s. |
 logo český šerm
   | uživatel :guest | zaregistrovat | přihlásit |
   
Aktuální diskuse
FOTKY Z BITEV a jiných šermířských akcí....
(celkem 2045 ) 2045 nových
Dům rytířských ctností kalendář akcí
(celkem 1 ) 1 nový
Vikingové na severu Čech?
(celkem 3 ) 3 nové
Digladior otevírá pobočku v Mladé Boleslavi
(celkem 2 ) 2 nové
Bitva SOEST 2019 2.-4.8.2019
(celkem 3 ) 3 nové
SHŠ Drago - nesmazatelná verze :)
(celkem 26 ) 26 nových
Kornet Moravia šerm Uherské Hradiště
(celkem 1 ) 1 nový
Zbraně do zahraničí
(celkem 1 ) 1 nový
Prodám paví pera
(celkem 3 ) 3 nové
Litoměřické vinobraní 2018
(celkem 1 ) 1 nový

seznam témat -> Láhev z tykve

Pokud chcete přidat nový příspěvek musíte být zaregistrován  | nové zprávy : nahoru
Jiřík II 06. září 2005 14:28:25
Mám dotaz, nezkoušel ste někdo udělat flašku na vodu z tykve?
Pár sem si jich přivezl ale zatím sem nepřišel na to jak z nich dostat všechnu dužinu. Nevíte jak na to?

Dík Jiřík

MadHamster 06. září 2005 14:48:09
Mno viděl sem jak si dělají Papujci schránky na penis, dělali to tak že tu tykev dali na chvíli do ohně a pak jim to šlo perfektně vydlabat.
Dygestoř 07. září 2005 19:12:15
Jiřík II(06. září 2005 16:28:25) :
Já ji taky mám. Dužnina je na pohodu. Lopátka písku + voda a kroužíš, dokud ti neupadne ruka. Průběžně vyměňuj vodu, ať s sebou vezme i dužninu. Jde to docela dobře. Větší problém je čím to vylít. Pomalu schne a začne plesnivět. Po 2. napítí můžech chytnout kvalitní sračku!
Když budeš chtít vypěstovat nové, dej 1 tak na 4m čtverečný! Zaštipuj výhony a květy-za každým listem! Dali jsme jich 5 na 7x3 m pařeník(bez oken) a zadusilo to melouny, přelezlo cesty a plody to má jak pěst. Jen 3 jsou větší ale nestihnou dozrát do mrazů. Nech max 3 na rostlinu. Ostatní vyštípej. Když zjistíš něco novýho k další úpravě, prosím písni na skora@centrum.cz . dík
Jiřík II 08. září 2005 06:26:19
Dygestoř(07. září 2005 21:12:15) :
Dík tohle je metoda kterou sem zkusil -
ruka opravdu po několika hodinách upadává :-)
Příští rok jich pár hodlám zasadit tak dík i za pěstitelské rady.
A co se vnitřku týče asi použiju metodu bezbarvého laku - naleju rozředěnej dovnitř chvilku budu kroužit a pak přebytek vyleju.
Až to udělám dám vědět výsledek.
Jiřík
cossack 08. září 2005 08:15:53
Jejda jenom ne lak. Z toho by jsi pak chtěl pít??
Pekelně roztop včelí vosk, nalej to dovnitř, zašpuntuj a štěrchej.
Pokud to bude někde provlhat, postup zopakuj.
Jen musíš dávat bacha aby jsi pak do toho nelil horké tekutiny a kořalku.
Siegfried 08. září 2005 08:44:38
Jiřík II(08. září 2005 08:26:19) :
Na ten lak se vykašli, udělej to tím voskem jak píše cossack, páč to je ověřený, používá se to a bude to i LH :))
Jiřík II 08. září 2005 13:41:17
Siegfried,Cossack :

Ok dík, zkusím vosk.

Jiřík
Dygestoř 08. září 2005 19:28:24
cossack(08. září 2005 10:15:53) :
Siegfried(08. září 2005 10:44:38) :
Nad voskem jsem taky přemýšlel. Neschladne moc, než stihne pokrýt stěny? Nebo jakou technologií to mám udělat? Co tam dát nějakou pryskyřici?
Jaký vlov má líh na včelí vosk? Mám dřevěné panáky z přeschlého dřeva. Když jsem ho nalil, tak se roztáhli. Čím bych to měl vymazat?
cossack 09. září 2005 09:06:11
Dygestoř 08. září 2005 21:28:24
Hm, hm pryskyřice. O tom jsem zatím nic neslyšel. Asi by musela být nějak upravovaná. Někde jsem cosi četl o "plavené pryskyřici". Zkusím to pohledat. Vosku musí být radši víc než míň. Musí být max. horký a musí se samo pracovat rychle. Taky by asi pomohlo nahřát opatrně tu tykev, aby vosk nechlád uvnitř moc rychle.
Líh vosk rozpustí. Opovaž se zeptat proč. Nejsem chemik. Ale je to tak.
S těma panákama mi to trochu uniklo. Vydedukoval jsem, že to jsou dřevěné štamprlata a něco ti s tím ta kořalka udělala.
To bych zkusil taky včelí vosk. Ale napustit přímo dřevo, tak aby byl v pórech. Možná by neškodilo v tomhle případě udělat směs s trochou stolního oleje.
Šavlis 09. září 2005 12:53:35
Zkus roztavit včelí vosk a do něj dej roztavit trochu kalafuny (dá se sehnat prášková, jenom se jí nenadýchej), mám takhle dělanej krýgl a musím ho cca 1x za sezónu znovu vylít. S kalafunou to je to odolnější. Poměr cca 20 - 30%
Siegfried 09. září 2005 19:53:47
Šavlis(09. září 2005 14:53:35) :
Seš si jistej že je ta kalafuna zdravotně nezávadná ? je to tavidlo k pájení, takže bych tam očekával jistou chemickou agresivitu... radši si to prověř...
MadHamster 09. září 2005 21:18:40
Siegfried(09. září 2005 21:53:47) : Mělo by to být nezávadné, je to pryskyřice z nějakého jehličnanu ;-)
Btw vyvoskovat by se to teoreticky dalo aj voskem rozpuštěným v benzínu, jenom nevím jak to pak bude chutnat :-P
guťo 11. září 2005 16:35:01
no neviem ale mohlo by sa to mozno dat aj terpentin+vcely vosk, len neviem ci terpentin je zdravotne nezavadny. ale co som postrehol tak hentamta kombinacia ja zatuial asi na setko.
Dygestoř 11. září 2005 20:11:22
Dygestoř(08. září 2005 21:28:24) : Nevíš prosim tě, až jak silnej líh rozpustí vosk? V panákách budu pít max kolem 50% tu kámošovu 80% vemem radši z flašky. Je to skoro dezinfekce, takže to je hygienycké:)

Siegfried(09. září 2005 21:53:47) :
Kalafuna je tuším borová smůla. Dřevo by napustila dobře, ale co udělá s lihem fakt nevím.
MadHamster(06. září 2005 16:48:09) :
Ty dýně davali do ohně asi na jak dlouho a do jakýho žáru? Do popela nebo někam nad plamenem? Aby mi větší dýně dozráli, tak jsem ty menší vysekal nezralé. Chtěl bych zkusit nějaký experimenty, jak je taky využít a naučit se to na nich, než abych ty velký hned zkazil.
Jiřík II 12. září 2005 06:29:10
Tak mám první pokus za sebou.
Do tykve sem dal písek, trochu drobných kamínků a vodu.
Poté sem krouživým pohyben točil a točil. Pak vodu vylil vypláchnul tykev a postup opakoval. Mám dojem že sem takto po několika hodinách dostal prič všechnu dužinu :-). Poté sem dal tykev do trouby kde sem jí vysušil a následně nahřál na 75 °C. Ve vodní lázni sem rozehřál 100% včelí vosk a nalil jen do nahřáté tykve (podle prodejce vosku je těch 75°C tavnej bod vosku,ve vodní lázni proto abych vosk nepřepálil). Po nalití vosku do tykve sem se pokusil krouživým pohybem rozprostřít vosk po celém vnitřku. Po chvíly sem zbytek vosku vylil zpět do nádobky (díky nahřátí tykve vosk tuhne pomaleji). Výsledek zatím vypadá velmi dobře. Tykev nikde nemokvá a voda z ní je čistá - bez zápachu. Uvidím po pár použitích.

Jiřík
Šavlis 12. září 2005 06:47:57
:) Kalafuna je opravdu smola, tuším že borová, co se zdravotní nezávadnosti týče, samozřejmě nejsem hygienik, takže ti na to záruku nedám. Počítej s tím, že vosk ti časem rozpraská, blbý je, že uvnitř tykve trhlinky neuvidíš a poznáš to až ti začne tykev z vnější strany dělat mapy. Rozhodně bych ti doporučil ji nenechávat dlouhodobě na ostrém slunci nebo se vyhnout nějakému většímu střídání teplot a když do ní dvakrát třikrát za sezonu naliješ preventivně panáka horkého vosku a necháš ho rozlít po celé ploše, určitě tím začínající trhlinky zacelíš. Dělám to tak u krýglu (je dělanej z takovejch těch latěk jako sud), dá se to zvládnout na každé větší akci kde jsou stánkaři se svíčkama a včelím voskem, když je poprosíš, za pár kaček ti trochu roztaveného vosku dají.

Jinak ta kalafuna ten vosk docela dost zpevní, nepraská tolik a dokonce i lím vypadá - vosk potom má hladší a lesklejší povrch, což možná není na škodu z hygienických důvodů, protože je tam méně pórů, kde se můžou usazovat různý dobroty a budovat si svoje civilizace. I když na druhou strtanu včelí vost by měl být asi docela antibakteriální, pakliže v něm zůstalo tročku propolisu atd.atd. To by ti asi líp řekl nějaký včelař. Vosařů a sršňařů se neptej, s těma nebývá řeč.:)
Wothan 12. září 2005 14:53:28
Na balení průmyslově vyráběné kalafuny ("na prasata") se dočtete mnohých varování, ale jinak je to přírodní produkt (defakto je to smola, nejčastěji borová zbavená destilací terpentýnové silice) bez jakýchkoli nebezpečných chemikálií - můžete s tím bez obav smolit dřevo apod. Jen je kalafuna tvrdší a křehčí než původní pryskyřice tak na to pozor. Varování se týká spíš lidí, kteří by na výpary při práci s kalafunou (nebo její výrobě vyvařováním doma) mohli mít alergii.
Šavlis 12. září 2005 15:18:00
Wothane, tys encyklopedie:)
Šavlis 12. září 2005 15:19:36
Wothan: Prosímtě, ty naše encyklopedie, jak se říká těm segmentům ze kterých se dělají sudy?
Wothan 12. září 2005 15:56:03
Vertikální dílce (obvykle dubové) jsou dužiny, Ty mají "hlavy" a "břicho" - jejich profil určovaly speciální šablony - tzv. "modly", drážka v dužinách pro vsazení dna sudu se jmenuje "zejk". Dále tu máš dno, víko a obruče. A samozřejmě taky izolaci - rákosové listy a smolu. Jinak samozřejmě výroba sudu obsahuje podstatně víc kroků a specializovaných nástrojů s podivnými názvy (zejkování, štemování, karbování, kymování apod.), ale tohle by ti asi mohlo stačit ne?
Bozha 12. září 2005 20:30:21
V souvislosti s rozpouštěním pryskyřice alkoholem v nápoji obsaženým mám pro vás zprávy dobré i špatné:
- ta dobrá: dejte si někdy retsinu - je to moc dobré řecké pití kam se naopak pryskyřice přidává (nějak to souvisí se zráním v sudech z pryskyřnatého dřeva a s Turky, ale už nevím jak). Takže v rozumném množství určitě neškodí.
- ta špatná: sudy na zrání whisky, ginu atp. se pokud vím vypalují. Od toho pak pochází i jemně kouřová příchuť.
- a ještě další špatná: kalafuna (= rafinovaná pryskyřice) se v lihu rozpouští velmi ochotně, což ví dobře každý kdo někdy dělal doma plošný spoj...
Wothan 12. září 2005 21:11:09
S čímž ale taky souvisí jedna věc - na raný středověk by jste do toho stejně neměli dávat pálenku. Než se z tohoto vynálezu (notabene by to měla být navíc hlavně vínovice) stal aspoň trochu lidový nápoj, už jste ve středověku vrcholném. A zkvašeniny tímhle naštěstí netrpí.
Bozha 13. září 2005 05:13:26
Wothan(12. září 2005 23:11:09) : souhlas, i když zrovna retsina je víno ( en.wikipedia.org... ). Ovšem na středověk vrcholný už je pálenka OK (ale bez lihu z brambor :-)
Bozha 13. září 2005 05:21:46
Siegfried(09. září 2005 21:53:47) : pro doplnění: kalafuna je chemicky hodně inertní (při pájení funguje na pricipu snižování povrchového napětí a chrání zahřátý povrch proti oxidaci). Důkazem je jednak zmiňované použití pro povrchovou ochranu plošných spojů (neboli nanesené mědi a cínu), jednak jantar - těžko by v něm moha být zalitá moucha pokud by ji to rozleptalo.
Nebezpečí při vdechování práškové spočívá v tom samém jako při vdechování jakéhokoliv jiného prachu, byť chemicky zcela inertního - plicní sklípky jemný prach nerady, jak by mohl vyprávět nejeden dělník postižený silikózou :-)
Siegfried 13. září 2005 11:56:49
Bozha(13. září 2005 07:21:46) :
Super, díky za info :))
Wothan 13. září 2005 14:24:33
Bozha: jasně, Tuzemák nedaj :-)
Richard 14. září 2005 09:54:09
Bozha 12. září 2005 22:30:21 - Kouřová chuť skotské whisky je od rašeliny - čím víc se jí použije, tím kouřovější, nejvíc kouřová je z oblasti Isles (Ostrovů na západě Skotska).
Bozha 14. září 2005 12:35:04
Richard(14. září 2005 11:54:09) : ano, máš pravdu, špatně jsem se vyjádřil. Rašelina se u skotské používá při sušení ječmene. Vnitřní úprava sudu je jenom jedním z vlivů.
Dygestoř 22. září 2005 15:48:28
Jiřík II(12. září 2005 08:29:10) :
Kolik vosku jsi dal na jakej objem dýně? Ty moje se hezky rozrosli od tý doby, co jsem je osekal. Jsou jáko kráva, tak 15 litrů! Je ani neunesu!
Lucik 31. říjen 2005 12:19:04
Zdravim. V květinářství jsem narazila na nejakou novou tykev zvanou ,,Kalaba´´ je dole baňatá a má úzké hrdlo, dokonalý tvar pro lahev :) Máte s tím zkušenosti? Lezí mi doma na skříni a už mě neba na ni jen tak koukat. Dík za rady.
Velthare 31. říjen 2005 13:26:39
Lucik(31. říjen 2005 13:19:04) : zkušenosti s výrobou láhve z tykve nemám. Ale název ,,Kalaba" mi silně připomíná slovo ,,Kalabasa", což je nádoba z tykve, uzpůsobená k přípravě a konzumaci nápojů jako jsou Mate rancho, Rancho Amigo, Mate pampero či Mate de Paraquay.(za správnost přepisu těchto názvů neručím). O těchto nápojích, vyráběných z pražených lístků cesmíny, se myslím nemá cenu rozepisovat, neboť se bavíme o tykvích.

Jedná se o nádobu s obsahem cca. 3-4 dcl, dokonale hladká, temně hnědé barvy a s okovaným hrdlem. K vidění či dokonce ke koupi je v každé lepší čajovně či obchodu s čajem. A poslední poznámka, je drahá jak cyp.
cossack 31. říjen 2005 13:28:05
No a o čem myslíš, že se tady od počátku diskutovalo? Zkus si srolovat až úúplně dolů a pěkně po pořadě si to přečíst. Mnoho zdaru při výrobě.
Velthare 31. říjen 2005 13:46:53
Ještě jedna věc co se kalabasy týče. Opravdu nevím, jak se tato vyrábí. Jisté však je, že vydrží hodně dlouho a to bez jakékoliv opravy. Použití vosku je v tomto případě absolutně vyloučené, protože k přípravě zmíněných nápojů se používá vařící voda(je to úplně stejné jako když si vaříte čaj) Zkusím se poptat kluků u nás v čajovně, zda by neměli k danému tématu nějaké informace.
Dygestoř 31. říjen 2005 19:13:33
Tak, povedly se mi bypěstovat 2 7,5kg a 1 kolem třech kg. Ta největší spadla a rozflákala se. Ta velká, co přežila vypadá takhle: sweb.cz/sexiskora/IMG_0006.jpg Objevili se mi na ní tmavě zelený tečky-shluk vody, asi. Nevím, čím to je. Nejspíš namrzla.
Ostatní malý, co nestihly dorzát už schnily(

Pro nezasvěcené: Dýně chcem opravdu na pití, né na žádné zvrhlé hrátky s tělními otvory! Ikdyž tvar by sváděl...
amat 01. listopad 2005 12:55:46
Když si koupíte novou tykev na maté, měla by se údajně nejprve naplnit vodou a když stěny nasáknou, zbylou vodu vylít a tykev vysušit v elektrické troubě nebo mikrovlnce. Zkoušel jsem to v mikrovlnce, ale tykev praskala - tedy ne skrz ale vevnitř a mám dojem, že to nebyla ta správná metoda. raději snad ta elektrická trouba.
Winchester 15. listopad 2005 16:44:16
Nedávno jsem slyšel v rádiu pořad o vysmolování sudů, nedalo by se to použít? Jestli si dobře pamatuju, bednáři hovořili o použití smoly čínské ještě nějaké a oleje. Nahřeje se , naleje se, koulí se. Opakuje se asi jednou ročně. Bližší informace u bednářů.
Dygestoř 25. listopad 2005 21:33:26
Winchester(15. listopad 2005 17:44:16) :
Tojo, ale když naleju smolu do dýně, tak rupne spíš než dřevěný sud. Smola se roztaví při vyšší teplotě než vosk. Mám 2 dýně, tak uvidím a příští rok jich napěstuju víc. Už vím, asi, jak na to.
Dygestoř 01. únor 2006 12:33:31
ak, uschla mi jen 1 dýně. Asi jsem ji pozdě odříz hrdlo, tak se trochu prolomila dovnitř. takhle vypadá: krosar.borec.cz...
Šavlis 01. únor 2006 16:11:03
Jak hodlate resit zatkovani? A jeste jeden dotaz, do ktereho stoleti jsou datovane nejmladsi informace o pouzivani lahvi z tykve? Je to jeste zkousnutelne na 17. stol? Jeste jsem na ni nikde nenarazil.
Dygestoř 01. únor 2006 19:46:41
Šavlis(01. únor 2006 17:11:03) : Koukni sem: classes.bnf.fr...
Zátkování nejspíš korkový špunt. Možná bych na to zezhora zkusil přidělat odříznutý víčko z tý dýně. Horší problém bude rovnoměrně ji vylít voskem, aby neprosakovala.

webmaster