Sledujte také :  Hosting Onlio, a.s. |
 logo český šerm
   | uživatel :guest | zaregistrovat | přihlásit |
   
Aktuální diskuse
FOTKY Z BITEV a jiných šermířských akcí....
(celkem 2045 ) 2045 nových
Dům rytířských ctností kalendář akcí
(celkem 1 ) 1 nový
Vikingové na severu Čech?
(celkem 3 ) 3 nové
Digladior otevírá pobočku v Mladé Boleslavi
(celkem 2 ) 2 nové
Bitva SOEST 2019 2.-4.8.2019
(celkem 3 ) 3 nové
SHŠ Drago - nesmazatelná verze :)
(celkem 26 ) 26 nových
Kornet Moravia šerm Uherské Hradiště
(celkem 1 ) 1 nový
Zbraně do zahraničí
(celkem 1 ) 1 nový
Prodám paví pera
(celkem 3 ) 3 nové
Litoměřické vinobraní 2018
(celkem 1 ) 1 nový

seznam témat -> Dobová kuchyňa

Pokud chcete přidat nový příspěvek musíte být zaregistrován  | nové zprávy : dolů
Berka 02. březen 2007 15:14:01
Tankred(02. březen 2007 13:07:53) : Ttttttrrrrrrrošičččččččku, zzzzzzzzzzzzzadrrrrrrrhávám, uuuuuuuuuuu mmmmmmmmě tttttttttto jjjjjje 30 mmmmmmminnnnnnnnut..
Tankred 02. březen 2007 12:07:53
Lynx(02. březen 2007 11:28:01) : Je to asi 7 minut. :-)
Tankred 02. březen 2007 11:59:20
nh257300.chip.nethost.cz...
Pokud zadáte tento odkaz, měli byste se dostat do ishopu a přímo na tu stranu, kde je na prodej kniha, krom jiných, Staročeské umění kuchařské " Pavla Severina z Kapí hory z roku 1535. Když ne, tak to malinko upravte :-)
Lynx 02. březen 2007 10:28:01
Baldrick(21. únor 2007 15:43:08) : Jojo, a občas je dobré znát i pár základních modliteb... ...povař, co by ses patnáctkrát Otčenáš pomodlil...;-)
Nějaké ukázky receptů jsou v knížce od Miloše Sládka Malý svět jest člověk aneb výbor z české barokní prózy;-)
Baldrick 21. únor 2007 14:43:08
recepty historicke jsou fakt dobre obzvlaste co se tyce surovin vyjadrovani a casovych mer.... cetl jsem kdes - nasekej dvou slepic a var jich co bys dvou mili usel ... a tak dale
Mlíkař 20. únor 2007 17:55:41
Jiřina(20. únor 2007 10:55:47) : náhodou našel na internetu při zadání historické recepty. Tu knížku vydala agentura Porthos v Milevsku v roce 1994. a stála něco kolem 70 kč.
Jiřina 20. únor 2007 09:55:47
Mlíkař(19. únor 2007 21:20:45) :
lepší staročeština než staroněmčina :?) kde jsi ten poklad objevil?
Mlíkař 19. únor 2007 20:20:45
zdravím všechny labužníky na internetu se mi podařilo sehnat přetisk kuchařské knihy " staročeské umění kuchařské " Pavla Severina z Kapí hory z roku 1535 ale má to malou chybičku knížka není upravená do moderní češtiny
Lynx 08. únor 2007 03:48:30
Co se keramiky týče, doporučuji knížku od Nekudy a Reichertové Středověká keramika v čechách a na Moravě, a na to jídlo je u nás bez debaty nejlepší již zmíněná Beranová.
Hydra 06. únor 2007 18:10:13
Jana Františka(06. únor 2007 09:56:35) : K sehnání v antikvariátu: Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko, M.Paříková, I.Cipová (Avatar). Velmi časté jsou recepty typu svařit spoustu ovoce s cukrem.
amat 06. únor 2007 11:51:19
Siegfried - odpověď máš v poště.
Andre 06. únor 2007 11:12:32
Už jsem to sem jednou věšel do nějaké jiné diskuze, takže ještě jednou...

Masnář z Taillevent (šéfkuchař na dvoře Karla V. Moudrého, 1364 až 1380),přepis původního rukopisu:
www.staff.uni-marburg.de...

překlad do Angličtiny:
www.telusplanet.net...

Hospodář Pařížský (Menagier de Paris, konec 14. století). Text je v plném znění, reeditovaný baronem Jérôme Pichon v roce 1846:
gallica.bnf.fr...

překlad do angličtiny:
www.daviddfriedman.com...

Na desítky dobových receptů včetně refrencí na původní zdroje a výčtu dochovaných manuscriptů:

www.oldcook.com...
Jiřina 06. únor 2007 10:14:46
pravda, pravda, vzpomínám si že před cca dvěma lety jsem četla ve Wintrovi nebo v Sedláčkovi "jak se v čechách hodovalo" a byl to článek, který vycházel z dochované korespondence rožumberků, kde se dochovaly zprávy kuchyňského písaře Adama Turka kolik se nakoupilo a hlavně kolik se toho během hostin prožralo :?) nějsíš to ještě budu mít někde doma...
Siegfried 06. únor 2007 09:31:47
amat(06. únor 2007 10:13:26) :
Ahoj, ty tyhle články máš okopírované ? nebo to vyšlo někdy nedávno ?
když tak mi napiš na email: siegfried(zavináč)barbarossa(tečka)cz
Díky moc.
amat 06. únor 2007 09:13:26
Zájemcům o středověkou a ranně novověkou kuchyni (a odívání a praktickou medicínu) doporučuji soubor časopiseckých článků Zikmunda Wintra, který vyšel pod názvem Šat, strava a lékař v XV. a XVI věku. Přes výše uvedené časové vymezení je zde přesah na obě strany.
Jana Františka 06. únor 2007 08:56:35
Vďaka všetkým za hojné množstvo informácií, aj keď je pravda, ze u nás sa to ťažko zháňa. Ale skúsim presnoriť našu knižnicu ešte raz a uvidím...
Pappi 06. únor 2007 08:47:08
Broďan(06. únor 2007 09:02:31) : Já jsem jako ten Palečkův otec. Co bych řešil nějakou konfesi a někde se nechal zapíchnout či upálit. Přijď pojez popij o politice se nebav a budem oba spokojený. Neboť kam chodí hlad a žízeň tam chodí i válka. Nepřítele nejprv ukonejši jítrnicí a pivem, když to nezabere je to vůl korunovanej a tref ho šipkou, neboť v tom případě nelze nic jiného dělat.

Miešťanskému blahobytu x zdar. Broda hrrr.
Pappi 06. únor 2007 08:37:06
Ještě něco málo k té kuchyni. Tedy troch toho nádobí-riadu najdeš na www.skokan.kvalitne.cz...
Zde najeď na liště na Zaniklé středověké osady a tam bude po straně odkaz na keramiku. Též zajímavé.
Selligan 06. únor 2007 08:20:11
No, problemem je urcite to, ze na Slovensku takovychto knizek vychazi opravdu malo...a to nemluvim o knihach zabyvajicich se historii stredoveku jako takovou.
Jana Frantiska: pokud bys chtela, mohu nejake knihy sehnat a dopravit, vyber si ze seznamu Jiřinky
Siegfried 06. únor 2007 08:20:02
Broďan(06. únor 2007 09:02:31) :
Ale bratře, dovedu si představit že už nejíš oběma rukama, ale že bys opustil svůj dobrý zvyk nabízet si nejlepší sousta z cizích talířů... tomu nelze uvěřit
Broďan 06. únor 2007 08:02:31
Pappi(06. únor 2007 08:19:12) : Koukám voda na tvůj mlýn bratře. Druhýho takovýho labužníka, gurmána a požitkáře, aby v zemích českých se svící hledal, že? Nicméně děkuji, že jsi mne donutil stolovat dle dobrých mravů, neboť jsem dříve klidně žral oběma rukama a nabízel si nejlepší sousta i z cizích talířů. Dnes už vím, že se to nedělá. Ale to jsem se předtím musel ztrapnit na svatomartinské husičce na Malešově. No, chybama se člověk učí.
Pappi 06. únor 2007 07:19:12
Jana Františka(05. únor 2007 13:37:11) : Zdravím Tě a musím řict, že jsi zvolila ozajstně dobrů tému. Tedy nejprve něco k literatuře. Doporučuji Antonína T. Linharta: Gastronomické záhady, F. Šmahela: Cesta Karla IV do Francie či Jeana Verdona: Volný čas ve středověku.
V první z knih se můžeš dovědět jak se stolovalo a odkud se k nám, tedy do evropy, stalování dostalo. Jen na okraj. Doporučovalo se jíst třemi prsty levé ruky, pravá pak držela lžíci či se s ní krájelo. Jíst pravou rukou bylo neslušné neboť si s ní člověk utírá zadnici atd.. Dále je zde popsáno co je u stolu zakázáno a co se zřejmě běžně dělalo. Neslušné je brát sousedu nejlepší sousta z talíře, bzdiéti a prděti či se napichovátkem (předchůdce vidličky) šťourat v zubech a jiné. Jsou zde též různé recepty. Ve Šmahelovi pak jsou celé jídelníčky a dokonce některé recepty jsou popsané a k tomu ilustrační foto jak pokrm vypadal. Úžasné věci dělali jsme již některé polévky + maso s omáčkou a mohu jen doporučit. Na rozdíl od první knihy se nejedná o nějaké zběsilé recepty a též suroviny jsou zcela běžně k sehnání snad krom kapounů-vykastrovaný kohout, ale jde nahradit slepicema. Za jednoho kapouna dvě slepice. Polévky byly opravdu vydatné a hutné ovšem nebyly to zase žádné kaše!
Ve třetí knize např. můžeš zjistit vše o nákupech jak probíhala hostina ve městě či jak stolovala šlechta a co co stálo. Zde je ovšem třeba připomenout, že se jedná o Francii, Flandry, Burgundsko.
Shrnuto vzato najdeš zde opravdu dost informací. V případě, že bys nemohla tyto knihy sehnat jsem ochoten něco okopírovat a poslat.
Broda hrrr!
Petr Fantyš 05. únor 2007 14:11:17
příspěvek byl smazán użivatelem Petr Fantyš 05. únor 2007 15:52:6
Jiřina 05. únor 2007 13:33:56
Jana Františka(05. únor 2007 13:57:39) :
no ono toho nevyšlo úplně málo, ale až se začneš prokousávat třeba těmi recepty u Myschwerka, zjistíš že některé suroviny prostě už neseženeš nebo není úplně jasné co si pod nimi představit. Ale mám dojem že část těch receptů byla vyzkoušena dobrovolníky, kteří se zabývají experimentální archeologií. Jo a je tam i historie alkoholických nápojů. Ale když to tak vezmeš tak "Domácí kuchařka" Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1825 už je vlastně taky historický spisek ;?)
Domnívám se, že o kultuře stolování ve středověku by mohl mít informace Maršálek od hradeckého dvora královny Elišky.
Nakonec pár typů:
Prostřené stoly v době Rudolfa II. , Karel Holub, 1997
Jak se jedlo ve starověku, Magdalena Beranová, 2000
Jídlo a pití za Rudolfa II., Magdalena Beranová, 1997
Jídlo a pití v pravěku a středověku, Magdalena Beranová 2005
Jana Františka 05. únor 2007 13:10:25
Jiřina(05. únor 2007 13:46:24) : Prave si pozeram stranku myschwerk... a vyzera to super. Vela informacii a co som prekvapena, uz od 6. storocia... Tak este raz dik..
Jana Františka 05. únor 2007 12:57:39
Jiřina(05. únor 2007 13:46:24) : Ono je mi v podstate jedno, ktore obdobie, z tych starsich sa asi aj tak vela nezachovalo... Ked som hladala v knizniciach, nasla som len "Kuchynu nasej babicky" a to sa mi zasa zda uz prilis nove :-)
Zatial dakujem za info...
Jiřina 05. únor 2007 12:46:24
Jana Františka(05. únor 2007 13:37:11) : ahoj, opravdu dobrý zdroj je myschwerk.webzdarma.cz... kde najdeš spoustu překladů receptů středověkých pokrmů. Co vím taky vyšla kniha o rudolfinské kuchyni. Které období vlastně hledáš?
Jana Františka 05. únor 2007 12:37:11
Zdravim, chcela by som sa spytat, ci existuju nejake zdroje, z ktorych mozno cerpat nejake recepty stredovekej (resp. dobovej) kuchyne. Formy stravovania, stolovania, stravovanie ludu a slachty, atd... Alebo, ci niekto nieco k tomu nevie, alebo nepozná web stranku, na ktorej by sa dalo nieco k tomu zohnat...
Dakujem

webmaster